úterý 28. dubna 2015

Škola pletení - základní videa

Proč se učit plést, když umíte háčkovat? Protože když ovládáte obojí, můžete si vždycky vybrat tu pravou techniku a nic vás neomezuje. Pletení má proti háčkování několik výhod. Hlavně bych vyzdvihla nižší spotřebu a tím i menší výslednou hmotnost, což zvlášť na větších kusech typu svetr nebo kabátek zaručeně poznáte. U čepic oceníte, že jsou pružnější, lépe se přizpůsobí, obvod proto nemusíte mít na centimetr přesně a dítě vám z ní za sezónu nevyroste. A taky proto, že je tolik krásných pletařských návodů...

Zdroj: Pinterest

Když jsem se před dvěma lety začala učit plést, hledala jsem videa, na kterých by byly ukázané základy. Bohužel neexistuje, nebo jsem aspoň neobjevila, nic jako Bububacek v háčkování, proto jsem dávala dohromady odkazy z různých míst a nakonec jsem zakotvila na garnstudio.com, kde najdete téměř všechno. Videa tam jsou ale docela nepřehledně uspořádaná, takže člověk ani netuší, co za poklady se tam skrývá. Proto jsem udělala výběr toho základního a přidala něco z Youtube:
U videí není zvuk, tak se nelekněte, že vám nefungují reproduktory. Všimněte si také anglických zkratek u názvů videí, budou se vám hodit, pokud budete plést podle návodů v angličtině.
Na první výtvory se rozhodně nemusíte učit všechny výše uvedené techniky. Stačí nahodit první řadu, plést hladce, obrace, jeden způsob přidávání (buď nahozením nebo rozpletením oka) a jeden způsob ubírání (spletení dvou ok hladce a obrace) a uzavření.
Moje začátky vypadaly takhle:-)


Když se plete v řadách sem - tam, já osobně jsem zvyklá první oko uplést hladce anglicky (za zadní nit) a poslední jen sejmout s přízí vpředu (přendat na druhou jehlici bez upletení). Existuje více způsobů, jak plést kraje, ale pro začátek jeden bohatě stačí.

A ještě pár pojmů, které se v návodech často objevují.
Lícový žerzej je klasický hladký úplet. Vznikne tak, že lícové řady budete plést hladce a rubové obrace. Pokud pletete do kruhu na kruhové jehlici nebo sadě ponožkových jehlic, tak stále hladce. Začátek a konec lícového žerzeje se bude stáčet ven a strany dovnitř. To není vaše chyba, to je vlastnost pleteniny. Pokud se tomu chcete vyhnout, musít plést vroubkem nebo žebrovým vzorem (např. lemy svetrů).

lícový řerzej - líc a rub
 
Vroubek vznikne, pokud rubové i lícové řady pletete hladce. Na první pohled vypadá stejně jako rub lícového žerzeje, ale když ho roztáhnete, vidíte mezi řady hladce. Jeho okraje se nestáčí.

vroubkový vzor

A u žebrového vzoru se střídají oka hladce a obrace, např. 1 hladce - 1 obrace, nebo po dvou 2 hladce - 2 obrace.


Tak to byl rychlokurz pletení. Doufám, že jsem vás naladila pustit se do toho a že pro vás budou základní videa na jednom místě dobrý pomocník do začátku.

úterý 21. dubna 2015

Jarní a letní příze


Klasické dilema všech háčkařek a pletařek - "jakou přízi mám na to koupit" - nedej bože, když v okruhu 20 km není žádná slušná galanterie a je potřeba objednat naslepo z eshopu. Proto bych se s vámi chtěla podělit o svoje oblíbené. Nebude to výčet všech vhodných přízí na jaro a léto. Vybrala jsem jen ty, které mám ozkoušené, takže jestli tam nějakou svoji nenajdete, neznamená to, že je špatná, a klidně ji doplňte do komentáře k článku, ať se o ní dozví i ostatní.
Jak už jsem několikrát psala, mám moc ráda směsové příze bavlna/akryl jako je Kája (Kačenka), Kateřina nebo Jeans. Vyrábí se v mnoha barvách, výborně se hodí i pro děti, protože nekoušou a dají se často prát v pračce, aniž by to na nich nechalo nějaké větší následky. Na omak se můžou zdát trochu umělé. Hodí se na jarní čepičky, deky, svetříky... tenčí Jeans klidně i na léto, když to bude na dírkovaný vzorek. Teď zrovna háčkuju holčičí šatičky z Cotton Gold Batik od Alize.
Na jaře se užije i 100% merino pro svoje výborné termoregulační schopnosti - osvědčené jsou merino příze od Drops (Merino Extra Fine, Baby Merino). Jako levnější varianta pak Merino od Vlnapu, což je směs s akrylem, hezky se s ní pracuje a má krásné odstíny. Já mám slabost pro starorůžovou barvu, modrou s nádechem do šeda a přesně takové mají. Čepice z merina budou teplejší, proto se hodí na chladný začátek jara. Celoročně potom využijete na svetříky, kabátky, kamaše a deky. Taková miminkovská deka z tenkého merina bude příjemná i na letní večery. To samé platí o Baby Alpaca Silk (alpaka a hedvábí) od Drops, která už ale může extra citlivky kousat.
Abych nezapomněla ještě na Cotton Merino od Drops, směs merina s bavlnou, příjemná příze na celoroční nošení, hodí se pro děti i dospělé, třeba na dámské topy.
Hodně se rozmáhají příze z mikroakrylu. Většinou jsou tenčí, hladké, lesklé... Určitě znáte Elian Nicky, příjemná příze v široké škále odstínů včetně jemných pastelových. Hodí se na čepičky, oblečení i deky, na jaro i léto podle zvoleného vzoru. Když budu přísná, vytkla bych jí, že časem chloupkovatí. Další podobné příze jsou Saten od Nako, Diva od Alize - ta má i krásné melírové varianty.
Samozřejmě také čistá bavlnu. Z klasické Camilly oblečení moc nedělám, připadá mi tužší, někdo má radši Catanii nebo Limone, ty jsem osobně nezkoušela. Mně se moc líbí Bella od Alize, hlavně melírovaná Bella batik - měkká, hladká příze, s dlouhými úseky barev, které se do sebe hezky prolínají. Luxusní bavlnu dělá opět Drops, mám vyzkoušenou přízi Muskat, je relativně silnější, minimálně na čtyřku háček, na bavlnu hodně lesklá, opět spousta odstínů, ale při práci se trochu dělí na nitky, takže kdo jste na tohle alergický, radši vyberte jinou. Na fotce mám ještě Paris a Cotton Light, obě to jsou silnější příze, zvlášť Paris (obdobná je také nová DROPS ♥ You # 5), proto pokud z nich budete chtít dělat na léto, obezřetně vybírejte vzdušný vzorek, zvlášť u háčkování.
Na léto se pak klasicky doporučují příze s bambusem nebo viskozou, protože jsou lehké, chladivé a dobře sají. Z bambusových jsem pracovala s Hawai od Toptexu, tu bych v oblíbenosti zařadila někam na střed, hladká, lesklá, nitkuje, mrzí mě u ní omezený výběr samých poměrně výrazných barev. Naopak mě nadchla Bali od stejné firmy - je tenčí, pevná, matně lesklá, v příjemných tlumených odstínech, prý ale už letos nebude v nabídce, škoda.
Z viskozových přízí jsem měla v ruce Summer od Yarn Art, z té jsem nebyla nijak nadšená. Tenounká viskozová vlákna se hodně dělí, zachytávají a zatrhávají, zvláště špatně se dělalo z černé barvy. Tohle jsem ochotná přetrpět jen kvůli melíru, který mám na fotce;-) Menší byl tenhle problém u Cotton Viscose od Drops.
Na závěr ještě poměrně specifické příze s příměsí lnu, které jsou tužší a mají takový přírodní vzhled. Doporučuju hlavně na letní klobouky a la slamáky, tašky nebo oblečení pro dospělé. Těším se, až bude mít Drops výprodej na Bomull-Lin, koupím si na cardigan z nové kolekce návodů. Taky jsem zvědavá na novinku Belle, zatím jsem ji nezkoušela, ale složení je zajímavé a barvy se mi taky moc líbí.

A na už úplný konec trocha neplacené a nevyžádané reklamy - jmenované příze můžete koupit například na

www.ganella.cz, www.tvoriva-ovecka.cz, www.hackomanie.cz a www.prizealize.cz.

Článek na obdobné, ale celoroční, téma najdete také TADY.

pondělí 20. dubna 2015

Další charitativní dražba


Na Modrém koníku probíhá další charitativní dražba hand-made výrobků. Kdo jste na stránkách registrovaní, můžete kouknout a zapojit se ZDE. Tentokrát k organizaci přispívám minimálně, ale výrobek jsem dodala. Upletla jsem nákrčník a čepičku, celé je to zamýšlené jako sada pro maminku a dceru. V propagační fotce pózuju s Vítkem, holčičku holt doma nevedeme.
Použila jsem přízi Sorbet od Rellana, koupenou v slovenském eshopu vlnanapredaj.sk, mají ji TADY. Je to silnější, ale nadýchaná příze, složením půl na půl bavlna a polyakryl, na omak působí jako čistá bavlna, akryl bych v ní vůbec nehledala. Stačilo jedno klubko na čepičku a jedno na nákrčník.
Na nákrčník jsem použila vzor osvědčený ze zimy - Drop Stitch Cowl. Návod na dírkovanou čepičku je ze sešitku Módní čepice, na který jsem narazila v Penny marketu. Ano, už i tam čas od času potkáte příze a podobné věci;-) Jinak je k dostání i v knihkupectvích orientačně za 79 Kč. Návody mě mile překvapily, líbí se mi jich naprostá většina a často jsou ve dvou velikostech - pro dospělé a pro děti, což je fajn.


Jinak mám tvůrčí krizi. Splitted Dress přibývají šnečím tempem. Ztratila jsem háček 4,5 mm, takže nemůžu dokončit háčkované sáčko ani další rozdělané Paint-by-Number Dress. Rozpletla jsem holčičí šaty, které jsou moc velké, a deku, která je divná celá... potřebovala bych si na něčem spravit chuť.