neděle 29. března 2015

Janiččiny šaty


Kousek těchhle kouzelných šatiček jsem vám ukázala minule. Dokončení jako obvykle vázlo na přišití knoflíků. Jsou háčkováné z příze Summer od YarnArt (směs bavlny a viskozy). Příze je to hezká, ale háčkuje se z ní pěkně blbě. Tenké viskozóvé nitky se neustále zachytávají a občas vám nezbyde nic jiného, než je přetrhnout. Ale tenhle hezky vybarvený melír mi za to stál. Použila jsem háček č. 3,5 a spotřebovala jsem jedno klubko (100g) a kousek. Když se pozorně podíváte, v dolní části sukně je vidět odkud pokračuje nové klubko, barvy jsou výraznější a bílé úseky mezi kratší. Proto se doporučuje kupovat vždy dostatek příze, aby byla z jedné partie, že...



Návod vytvořila designérka Robyn Chachula, vyšel v Crochet Today! May/June 2012. Fotku šatů jsem poprvé zahlédla na Googlu, když jsem hledala nějaký hezký návod.

Zdroj: Crochet Today
Na první pohled se mi zalíbil jednoduchý, ale výborně promyšlený vzor, který šatičky krásně tvaroval. Od té doby trvalo více než rok, než jsem se k návodu dostala. Ne že by se nedal vymyslet metodou pokus - omyl, ale nějak se mi do toho nechtělo a pořád jsem věřila, že ho někde najdu. Psala jsem o něj designérce, psala jsem do Crochet Today!, bez výsledku. Pak jsem porůznu stahovala z netu časopis, jako naschvál tam vždy chybělo asi 12 stránek, na kterých byl i tenhle návod. Zavirovala jsem při tom počítač reklamami, které vyskakovaly z každého koutu. A pak mě zachránila Renae z Chicaga. Jako poslední zoufalý pokus jsem si na Ravelry našla uživatelky, které šaty háčkovaly, a obeslala jsem je s prosbou o návod. Ozvala se mi právě Renae a za dva dny jsem měla nafocený návod v mailu. V takovým chvílích vždycky žasnu, jaká je internet vymoženost a lidi na světě hodní.

A proč Janiččiny šaty? Protože v červnu budu podruhé teta a bude to první holčička široko daleko v naší rodině ♥♥♥

pondělí 16. března 2015

Co dělám...

Z opětovného prořídnutí příspěvků vám asi došlo, že jsem se vrátila do práce. Víťa sice ještě není stoprocentně fit, naštěstí doléčení zvládá s babičkou.

V mezičase jsem dopletla sadu pro maminku a dceru a věnovala ji do tradiční jarní charitativní dražby na Modrém koníku. Dražit se začíná v dubnu, výrobky jsou ještě tajemství, proto ani vám nemůžu zatím sadu ukázat.

Rozdělaného toho mám jako obvykle hodně. Bratrancovi se zalíbila skřítkovská čepice z minulého příspěvku. Přál si ji pro sebe, doladěnou k lyžařské bundě, chce se v ní ještě v březnu předvádět v Alpách;-) Pletu opět z vlny od Decidy. Tahle má delší barevné úseky a výsledek se mi líbí víc než ta divočina minule.


Dál mám rozpletený svetr z Alasky pro mladšího syna. Staršímu bych chtěla udělat stejný, jen s tmavší modrou barvou. Naštěstí u obou počítám s větší velikostí, takže do příští zimy času dost:-)


Tohle je horká novinka - Paint-by-Number Dress. K šatičkám se váže pěkný příběh, jak jsem po mnoha peripetiích konečně sehnala návod původně otištěný v Crochet Today! v roce 2012. O tom někdy příště, až budou šatičky hotové. Návod nezklamal, jsou tak pěkné, jak jsem doufala.


Jako obvykle jsem neodolala slevové akci na příze Drops. Ponožkovou akci jsem vyhlížela už od Vánoc a dočkala jsem se. Nakoupila jsem na ponožky a jedny smetanové krajkové podkolenky. Ty se mi moc líbí, připomínají mi dobu Jane Austenové a jsem rozhodnutá si je uplést, akorát nevím, na co mi pak budou... :-)

A dál pokračuju v jednotvárné práci na Splitted Dress, které pravidelné čtenářky znají z příspěvku o blokování. Přibylo jim asi deset centimetrů. Počítat si čas strávený pletení, budou mít hodnotu minimálně deset tisíc;-) Snad do podzimu...