sobota 31. ledna 2015

Trocha bulváru - slavní pletou

Na stránkách Toptexu jsem se dočetla, že plete i Julia Roberts a Cameron Diaz. Nedalo mi to a musela jsem zapátrat, jestli si nevymýšlí. Ono to potěší, když někdo slavný dělá totéž co vy:-)
Na internetu píšou, že obě zmíněné hvězdy opravdu rády pletou, kromě nich také Catherine Zeta Jones, Kristen Stewart, Kate Moss, Scarlett Johansson nebo Dakota Fanning - ta prý upletla hnědo-černou šálu Tomu Cruisovi.
Ještě lepší než psaní jsou fotky. Vypadá to, že pletení je oblíbená činnost, jak si zkrátit čekání při natáčení. Mrkněte na Kristin Davis, Geri Halliwell nebo Katherine Heigl, ta vypadá opravdu profesionálně!



A koho nachytali paparazzi na nákupech (ááááách, to je pohled) - opět Katherine Heigl a na druhé fotce Uma Thurman s Kate Hudson.




Ještě další fotky a na nich Sarah Jessica Parker, Amanda Seyfried (té prý kamarádi kvůli pletařské vášni přezdívají "Babi") a znovu Uma Thurman.




Kouzelné retro - Audrey Hepburn, Sophia Loren, Liz Taylor a Gina Lollobrigida








Mezi muži jednoznačně vede David Arquette. Ten přispěl svým návodem na šálu i do charitativní knihy na podporu výzkumu rakoviny prsu.


A perlička na závěr - takhle plete Ashton Kutcher, alespoň v reklamě teda:-)


pátek 30. ledna 2015

Sovičky na klíče



Tohle veledílo momentálně přesně odpovídá mému háčkovacímu rozpoložení - nic většího nestíhám;-) V poslední době se mi nějak rozmnožily klíče, přišla jsem o svoji oblíbenou "machršňůru" a něco nového na rozlišování jsem potřebovala jako sůl. Ono hledat ty pravé klíče ve věčně přecpané kabele není zrovna moje nejoblíbenější činnost.
Sovičky jsou háčkované ze zbytků Káji háčkem číslo tři, vycpané opět polyesterem z polštáře, bílé oči z filcu, černé a zobáček vyšité z Elian Nicky. Návod na ně najdete na Ravelry zde. Jsou velmi jednoduché a rychlé, doporučuju jako úplně první pokus, pokud se chystáte zkusit háčkovat hračky.

***

Pro neagličtináře tu mám český překlad návodu.

Sovička se háčkuje do spirály, řady se nespojují pevným okem. Začíná se stahovací smyčkou. Alternativně můžete začít 2 ŘO a do prvního očka pak 6 KS, spojit pevným okem --- 1. řada.

Příprava: Z bílé plsti si vystřihněte dvě kolečka o průměru 23 mm, při okraji proříznete malé otvory pro bezpečnostní oči (viz. nákres v návodu). Vložte bezpečnostní oči, ale zatím nezacvakávejte!

Sova
1 – stahovací smyčka a do ní 6 KS
2 – do každého očka 2 KS --- 12 KS
3 – (2 KS do jednoho očka, 1 KS) opakovat 6x --- 18 KS
4 – (2 KS, po jednom KS do následujících dvou oček) opakovat 6x --- 24 KS
5 – (2 KS, po jednom KS do následujících 3 oček) opakovat 6x --- 30 KS
6 – po jednom KS do každého očka --- 30 KS
7 – (2 KS sháčkovat, po jednom KS do následujících 3 oček) opakovat 6x --- 24 KS
8-10 – po jednom KS do každého očka --- 24 KS
11 – (2 KS sháčkovat, po jednom KS do následujících 2 oček) opakovat 6x --- 18 KS
12 – (2 KS sháčkovat, jeden KS do následujícího očka) opakovat 6x --- 12 KS
Ukončit a nechat si dlouhý konec na sešití.

Obličej
Vložte připravené oči mezi řady 7 a 8, mezi očima vynechte asi 2 sloupky. Bílé kruhy by se měly dotýkat. Podle potřeby upravte. Bezpečnostní oči zacvakněte. Bílé kruhy přilepte, aby dobře držely na místě. Nelepte v oblasti mezi očima, kde se vyšívá zobáček.

Dokončení
Vycpěte sovu. Horní okraj stiskněte naplocho a sešijte koncem příze. Tak vznikne lehce prohnutý tvar. Připevněte stužku na zavěšení.


***

Já neměla bezpečnostní oči, černé středy jsou vyšité. Na přilepení filcu se zatím duševně připravuju. Bojím se, že si polepím celou sovu a pokazím celkový dojem;-)
Na vyšití obličeje jsem poprvé zkusila techniku okouknutou na Youtube. Určitě znáte ten problém, kam zamaskovat konce, aby zapošití dobře drželo, ale zároveň nebylo vidět. Takhle vpíchnete zezadu skrz celou sovu dopředu, vyšijete obličej a zase se vrátíte skrz do stejného místa vzadu. Tam uvážete uzlík, ustřihnete konce a zastrčíte ho dovnitř.




pátek 23. ledna 2015

Narodila se Klárka


Evě, sestřenici mého manžela, se v prosinci narodila Klárka. Dárek pro ni jsem měla nachystaný už na podzim a teď přichází na řadu. Jsou to dvoje háčkované huculky podle návodů od Two Girls z Etsy.

Při háčkování růžových smyčkových mi málem upadl ukazovák, ale za to je obdivoval i majitel místní galanterie, když jsem tam na ně přišla vybírat knoflíky. Jsou dělané z Nako Party, příjemné, hladké akrylové příze s lesklou nitkou. Smetanové "shrnuté" jsou z Merina od Vlnapu, to je taky moc fajn.
Návody jsem velmi podrobně vypracované, s fotkami, ale nepouštějte se do nich bez alespoň základní znalosti angličtiny.


-----
Tímto prvním příspěvkem v novém roce bych vám chtěla poděkovat, že jste na můj blog nezanevřeli, i když tu v poslední době nic nového nepřibylo. Dění tady pravidelně sleduju, snažím se odpovídat na všechny komentáře i dotazy a mám velkou radost ze stále stoupající návštěvnosti. Pracovní povinnosti mě momentálně zaměstnávají na 200% a ještě nějakou dobu to nebude lepší, tak se mnou mějte trpělivost;-)