neděle 28. září 2014

Pletené čepice

Přemýšlela jsem nad zimní výbavou a rozhodla jsem se klukům uplést jednoduché čepice. Pořídila jsem si na to přizi Everest od YarnArt. Je to směs akrylu a vlny (30%), melírovaná, v klubíčku vypadala moc dobře. Měla bych spíš psát v klubu, protože má 200 gramů a je ho fakt kus. Nakonec jsem z něj upletla čepice všem svým klukům - Adovi, Víťovi i manželovi;-) Ještě mi dost zbylo a nejspíš budu pokračovat dál. Proti předchozím velkým pletařským projektům je tohle příjemná rychlovka:-)


Jak na to
Jestli jste v pletení začátečnice jako já, mohl by se vám hodit jednoduchý postup. Čepice je pletená od lemu beze švu, na kruhové jehlici č. 5, metodou magic loop, díky které se dají na kruhové jehlici plést i věci, které mají menší obvod.


Na zkušebním vzorku mi vychází 15 ok na 10 cm.
Na dětské čepice pro 3 a 4,5 letého kluka s obvodem 50-51 cm jsem nahodila 64 ok. Ve výsledku jsou volnější, ne natěsno obepnuté. Pružný lem je klasicky 2 hladce, 2 obrace, asi 7 řad, dál stále hladce. Ve výšce cca 14 cm jsem začala ubírat ob řadu - v první splést každé 7. a 8. oko, druhou celou hladce, ve třetí splést každé 6. a 7. oko, čtvrtou celou hladce, v páté splést každé 5. a 6. oko... až v poslední splést každé 2 oka. Na konec příze jsem si pak navlékla jehlu, protáhla všemi zbývajícími oky, stáhla a zapošila.
Pánskou čepici jsem začla na 72 ok. Postupovala jsem stejně jako u dětské, ubírat jsem začala cca ve výšce 15 cm od okraje, opět ob řadu, v první řadě jsem splétala hladce každé 8. a 9. oko...

Univerzální návod na tuto čepici z jakékoliv příze na jakoukoliv velikost hlavy najdete tady.

Hezké tvoření,
Hela


neděle 21. září 2014

Co se dočteme na přízi

Řekla jsem si, že nachystám mini seriál pro úplné začátečníky (schválně nepíšu začátečnice, co kdyby), kteří se chtějí naučit háčkovat. Myslela jsem, že začnu od výběru příze a háčku, a tak jsem se u toho zasekla, že dnes si ukážeme jen to, co všechno můžeme o přízi zjistit z adjustační pásky. To je ten pruh papíru, který je navlečený na klubíčko, nebo papírový štítek zastrčený dovnitř.
Mezi nejdůležitější údaje patří výrobce a název příze, složení, číslo odstínu podle vzorníku a údaj o doporučené síle jehlic. Je tam toho ale mnohem víc.
Jako vzorová modelka zastupující české příze nám na fotkách poslouží Norwegia od Vlnapu.
Výrobce a název příze je jasný. Složení taky. Pokud si chcete přečíst, jaký materiál má jaké vlastnosti a na co se hodí, můžete zabrousit do staršího článku Malá sonda do hlubin přízí I a II.
A dostáváme se k návinu - to je hmotnost klubíčka a délka příze v něm. Orientačně můžeme z těchto čísel posoudit sílu příze a porovnávat příze mezi sebou. Čím silnější příze, tím bude při stejné hmotnosti klubíčka kratší. Ale je to opravdu jen orientační, neplatí, že příze se stejným návinem jsou stejně silné. Záleží na způsobu skaní. Příze volnější, nadýchanější, bude tlustší než ta pevně utažená, i když mají návin stejný. Proto u zahraničních přízí najdeme ještě zařazení do skupiny podle síly.
Doporučená velikost jehlic a háčku je orientační. Když pracujete s neznámou přízí, je dobré zkusit nejdřív ty doporučené a případně pak přejít na jinou velikost. Když výrobce uvádí jen číslo jehlic, háček je obvykle potřeba o něco větší.
Symboly údržby často necháváme bez povšimnutí, ale je dobré kouknout aspoň na to, jestli výrobek z dané příze můžeme prát v pračce. Kompletní význam všech symbolů najdete v následující tabulce.


Číslo odstínu odpovídá vzorníku příze a pak je na pásce natištěné ještě jedno číslo lot nebo partie. To je číslo várky při výrobě. U přízí ze stejné várky je záruka, že mají identický odstín. Proto se všude uvádí, že na zamýšlený výrobek máme kupovat dostatečné množství příze, radši o něco víc. Při dokupování chybějícího klubíčka, které už pravděpodobně bude pocházet z jiné várky, totiž není jisté, že bude mít stejný odstín, i když číslo podle vzorníku bude stejné. Na první pohled to možná nebude rozeznatelné, ale na upleteném svetru může být rozdíl vidět a to je pak škoda.
Údaj o spotřebě nám říká, kolik příze budeme potřebovat na svetr určité konfekční velikosti. Samozřejmě je také orientační, záleží na vzoru, střihu apod. Osobní zkušenost zatím nemám, protože v pletení nejsem moc sběhlá, nemůžu říct, jestli se na něj dá spolehnout.










Od Norwegia je to všechno. Ještě přidám jednu fotku adjustační pásky z Kateřiny od Toptexu, kde je navíc údaj o zkušebním vzorku. Když si upletete kousek lícovým žerzejem a určíte si na něm čtverec 10*10 cm, měl by mít na šířku v tomto případě 20 ok a na výšku 31 řad. Odpovídá to opět přibližně, záleží, jaké jehlice vezmete a jak moc utahujete. Proto se doporučuje pokaždé si uplést svůj zkušební vzorek a nespolehnout se jen na údaje z pásky. Informace o zkušebním vzorku nám říkají v podstatě totéž, jako informace o síle příze u zahraničních značek.
Mimochodem u Kateřiny se neuvádí číslo odstínu, což nechápu a docela mi to vadí.

V cizině může adjustační páska vypadat třeba takhle.




To by bylo všechno a příště se snad konečně dostaneme k prvním háčkovacím krůčkům:-)

sobota 20. září 2014

Šaty s netopýřími rukávy


Miluju Pickles! Hlavně teda jejich návody, s přízemi jsem zatím neměla tu čest. Žádné složité vzory, komplikované střihy... jsou jednoduché, ale vždycky s nápadem. Jako tyhle šaty. Ty mě dostaly hned, jak jsem je poprvé uviděla. Celé se pletou na kruhových jehlicích a jsou perfektní i pro začátečníky.
Začíná se odspodu, pas se vytvaruje pletením na tenčích jehlicích a na rukávy se přidává rozplétáním příčné nitě směrem vlevo a vpravo. Tato technika je hezky ukázaná na následujícím videu.


detail "švu" rukávu

Původní  návod jsem si vzhledem k jiné přízi musela trochu upravit. Použila jsem Kateřinu z Toptexu a jehlice č. 2,5 a 4. Spotřebovala jsem 11 klubek, z toho posledního jen kousek. A abych přidala i veselou historku z natáčení - při stříhání poslední zapošité nitky jsem si v euforii fikla i dobrých pět centimetrů ofiny:-D

Fotku jsem poslala také do letní soutěže Toptexu, co kdyby náhodou;-) Konkurence je tam už velká, jestli mám nějakou šanci, tak ne pletařským uměním ale právě díky super nápadu z Pickles. Když mě symbolicky podpoříte v hlasování, budu ráda a děkuju!

pondělí 15. září 2014

Sukénka z volánkové příze



Volánkové příze nabírají u háčkařek na popularitě. Zvlášť pro holčičky z nich můžete vytvořit kouzelné kousky, aniž byste museli být v háčkování nějak extra pokročilí.
Na internetu narazíte na spoustu různých návodů, já bych vám tu chtěla ukázat svůj postup. Výhody na něm vidím dvě - používá se velký háček, takže to rychle přibývá, a háčkuje se odspoda nahoru, to znamená, že se začíná volánky, až spotřebujete celé klubko volánkové příze, přechází se na sedlo, které si doháčkujete právě tak dlouhé, jak potřebujete.

Budeme potřebovat:
  • klubko volánkové příze - já použila Mandoline od Cheval Blanc. Jedno klubko vystačí na sukénku pro školkovou holčičku a nebo na šatičky pro miminko jako vidíte na úvodní fotce
  • klubko barevně sladěné příze - já mám Comfort Stretch od Nako, pruží, což je v tomhle případě velká výhoda
  • háček č. 6 a háček č. 3
  • jehla a nůžky jako vždycky


Příze Mandoline je vlastně polyesterový pruh látky a na něm našitá síťka. Při háčkování pícháme do každého druhého očka krajní řady, jak ukazují šipky.


Vezmeme si háček č. 6 a začneme řetízkem, který  háčkujeme z volánkové i základní příze současně.

Háček vpíchneme ob jedno očko do volánkové příze, přibereme základní přízi a obojí současně protáhneme.

Řetízek háčkujeme tak dlouhý, jaký potřebujeme obvod. Spojíme pevným okem do kruhu. Po dokončení vypadá první řada takhle.


Teď volánkovou přízi odložíme a uháčkujeme dvě kruhové řady dlouhých sloupků jen se základní přízí. Do každého očka jeden sloupek, na začátku řady klasicky 2 ŘO a na konci spojit pevným okem. Jen základní přízí háčkujeme proto, aby měly volánky mezi sebou dostatečný odstup.

Dokončená druhá řada dlouhých sloupků

V následující řadě opět přibereme volánkovou přízi. Nijak ji neukončujeme, nestříháme, prostě ji jen přetáhneme výš. Budeme háčkovat opět dlouhé sloupky základní přízí a na poslední protažení sloupku přibereme vždy i přízi volánkovou. Polopaticky je to tak, že vezmeme základní přízi, nahodíme, píchneme do následujícího očka, protáhneme, nahodíme, protáhneme dvěma očky, nahodíme, přibereme ob očko volánkovou přízi a obě současně protáhneme posledními dvěma očky.

Poslední protažení s oběma přízemi současně
Takhle uháčkujeme řadu volánků, potom zase dvě řady základní přízí, řadu volánků, dvě řady základní přízí, řadu volánků... poslední volánkovou řadu pak háčkuju rovnou po předchozí volánkové řadě, ale ne za krajní očka, ale za očka těsně při látce, protože se mi moc nelíbí, když pak ta síťka na sukénce kouká.

Poslední volánková řada

Zbytek volánkové příze odstřihneme a vyrobíme z něj třeba kytičku na čepičku, na čelenku nebo gumičku do vlasů;-) Konec volánku při dokončování zahneme dovnitř a přichytíme pár stehy.

Doháčkujeme sedlo. Na to si vezmeme háček č. 3 a jen základní přízi. Dělat můžete vzor, jaký chcete - dlouhé sloupky, vějířky... Já u šatiček použila "véčka" - tj. do jednoho očka volánku DS+ŘO+DS. Když háčkuju véčko do každého očka, obvod se mi mírně rozšíří, takže v průměru 8 oček v rovnoměrných intervalech po celém obvodu vynechávám.

První řada "véček"
Sedlo uháčkujeme do potřebné výšky. U sukýnky můžeme v pase protáhnout šňůrku na stažení nebo do poslední řady přiháčkovat kloboukovou gumičku nebo protáhnout gumu tunýlkem, prostě něco, aby nepadala. U šatiček můžeme připojit ramínka.

Doufám, že se vám můj návod bude hodit a že se vám bude podle něj dobře pracovat:-)

sobota 6. září 2014

Mumínek



Pamatujete se z dětství na mumínky? Já knížky o nich milovala. Ale jestli se dobře pamatuju, byly tenkrát jen ty knížky. Dnes potkáte mumínky na každém kroku. Dokonce i na dospěláckém oblečení. No, neodolala jsem, pyžamový overal z Reserved jsem si odnesla domů;-)

Foto: Reserved
Ale zpátky k háčkovanému Mumínkovi. Toho jsem vyrobila podle návodu tady . Je sice švédsky, ale nemusíte se bát. Je krásně přehledný a jestli už máte nějakou hračku za sebou, určitě to podle něj zvládnete.

Malý slovníček:
fm ... krátký sloupek
2i1 ... přidávání, tj. 2 krátké sloupky do jednoho očka
2tills ... ubírání, tj. sháčkujeme 2 krátké sloupky
lm ... řetízkové oko

Háčkuje se do spirály beze švu. Použila jsem bílou Kateřinu a háček č. 4. Příště bych vzala spíš 3,5, přece jen jsou dírky mezi sloupky trochu větší. Oči jsem vyšila zbytkem černé Elian Nicky a vycpávka uvnitř je polyester z polštáře.

Hezký den s mumínky!