pondělí 30. června 2014

Drops mě zruinuje



V červenci, což je vlastně už zítra, začíná pravidelný výprodej Drops přízí, tentokrát těch bavlněných. Je to moje oblíbená a zároveň nenáviděná akce, protože "když je to tak levné", musím toho přece využít, udělat si zásoby, které pak ani nemám kam dát, o provětrání účtu nemluvě.
Tentokrát můžeme vybírat z Cotton Viscose, Cotton Light, Bomull-Lin, Safran, Muskat a Paris.

Cotton Viscose jsem chtěla na svůj vlnkový top, ale nevydržela jsem čekat na výprodej, takže ten už je na světě. Jestli hledáte letní přízi na nějaký luxusnější model, tahle by mohla být ta pravá. Velký výběr barev, efektní lesk, na první pohled krásný materiál.
Bomull-Lin, směs bavlny a lnu v přírodních barvách, budu kupovat pro kolegyni na klobouk a la slamák. Myslím, že by z ní mohl hezky držet tvar.
Potom přemýšlím nad Muskat. Letos bych chtěla k Vánocům nadělovat polštářky a na ně by se mi hodila. Jen těch barev, nemůžu se rozhodnout.
Paris je silnější bavlna. Mám ji doma v pistáciové barvě z loňského výprodeje. Ano, dostalo se na ni teprve teď, dělám z ní povlak na polštářek. A vrtá mi hlavou, jestli by z ní nebyly pěkné síťovky.

Jestli zrovna řešíte stejné dilema jako já, které příze koupit a co z nich udělat, vřele doporučuju několik odkazů výrobce. První je odkaz na návody z vybrané přze, ten určitě znáte. Jestli vám nedělá problém angličtina (případně ještě líp norština;-) ), zvolte si ji jako jazyk zobrazení stránek a návodů vám vyjede mnohem víc. Ne všechny jsou totiž do češtiny přeložené.


A ještě druhý odkaz na video, kde každou přízi zblízka ukážou, kousek z ní upletou a je pak snazší udělat si představu, jak ve skutečnosti vypadá. Když jsem na něj klikla poprvé, měla jsem pocit, jako kdybych objevila Ameriku.



Drops výprodeji zdar a dobře vyberte! :-)


neděle 29. června 2014

Miminkovské foto rekvizity

Dnes bych vám chtěla ukázat další kousky do rekvizit jedné fotografky. Nedávno jsem se náhodou dostala k téhle "práci" a baví mě to čím dál víc. Můžu se vyřádit po libosti a navíc mini věcičky tááák rychle přibývají;-)

První na přehlídku tu mám komplet pro chlapečka. Všimněte si jednoduchého střihu a decentních barev. Jediným zdobným prvkem čepičky je anténka, které se u nás doma familiérně říká čmuk;-)
Kalhoty jsou háčkované vcelku v kruhových řadách, v rozkroku jen přepůlené a každá nohavice dodělaná zvlášť. Na pózování při focení takový střih stačí, na běžné nošení je praktičtější a pohodlnější lépe vypracovat sed. Použila jsem moje oblíbené Merino z Vlnapu a háček č. 3,5.


A aby holčičky nepřišly zkrátka, je tu volánková tunička v růžové barvě s potiskem drobných kytiček. K tuničce patří ještě čelenka.
Základní materiál je volánková příze Mandoline. Podklad pod volánky a detaily jsem háčkovala z Comfort Stretch. Je opravdu stretch, jinou podobně pružnou přízi jsem zatím neobjevila.


Jaký máte oblíbený návod na háčkování volánkové sukýnky? Když jsem zkoušela svoji první, žádný šikovný jsem neobjevila a nakonec jsem si vytvořila vlastní postup. Háčkuju odspoda, velkým háčkem, volánkovou plus základní přízí. V poslední volánkové řadě používám až ta očka nejblíž k volánku, nemám ráda, když tam kouká velká část síťky. Nakonec menším háčkem doháčkuju se základní přízí sedlo do potřebné délky.

Když tak na ty oblečky koukám, už se těším na fotky, jak budou slušet malým modelům a modelkám:-)

pondělí 23. června 2014

Co na co

Každá z nás, a začátečnice obzvlášť, řeší, jaká příze se na co hodí. Kterou vybrat, když chci dělat teplý zimní svetr, letní šaty, hračku, deku pro miminko... Dlouho přemýšlím nad článkem na tohle téma. Chtěla bych, aby byl hlavně praktický. Žádné detaily typu z kterého místa na těle lamy je nejlepší alpaka;-) Prostě takový hlavní rozcestník.

Představte si, že jsme v dobře zásobené galanterii, kde mají od všeho něco. Postupně si projdeme všechny regály. Začneme takovými těmi malými klubíčky s tenkou přízí v mnoha barvách (Sněhurka, Kordonet, Aida, Maxi, Scarlet). To jsou háčkovací příze v pravém slova smyslu, ve valné většině 100% bavlna, hodí se na dečky, krajky, filetové háčkování a podobné jemné věci. Nic pro háčkařky začátečnice.

Foto: svadlenkaiva-eshop.cz, galanterka.cz, vsv.cz
Následuje velký regál s o něco silnějšími bavlněnými přízemi, tak na trojku až čtyřku háček - Camilla, Camila natural, Catania, Limone, Katka, Nela a spousta dalších. Ty se výborně hodí na první pokusy s háčkem a bohatě je využijete v háčkování vůbec. Jsou dobré na jarní a letní čepičky, hračky, tašky, prostírání, podtácky a další dekorativní výrobky. Na všechno, co se má dobře udržovat a dlouho vydržet pěkné. Moc je nepoužívejte na větší kousky oblečení a deky. Bývají těžké a tvrdé. I když s dobře zvoleným vzorkem a velikostí háčku jde všechno.

Foto: rucniprace.cz, galanterka.cz


Odlehčené a výborné na léto jsou příze s bambusem nebo viskózou. Jsou chladivé, leské, měkké, výrobky z nich splývají, proto se hodí i na oblečení. Po nich sáhněte, když chcete jarní a letní svetříky, topy nebo šaty, lehké deky do kočárku a letní čepičky.
  • s bambusem - Panda, Hawai, Bali (matná)

Foto: toptex.cz, klubickazkopecka.eu
  •  s viskózou - Daniela, Summer, Cotton Viscose


Foto: yarnart.info, marlen.cz, garnstudio.com, galanterka.cz

  • s polyesterem - Cotton Light
Foto: garnstudio.com
A teď další velikánský regál s akrylovými přízemi. To je to, co se každému laikovi vybaví pod pojmem "vlna". Akrylové příze se hodí téměř na všechno - čepice a šály, svetry, teplé deky, hračky pro větší děti, tašky, koše... Ty tenčí (např. Comfort, Batole, Dora) na jaro a podzim, s přibývající sílou na čím dál větší zimu (cca od čtyřek jehlic - Lada Luxus, Tango, Everyday Big, Montana a kupa dalších). Na akrylové příze je dobré si sáhnout, zvlášť levnější akryly bývají drsnější, při pletení a háčkování "vržou" a umělina z nich kouká už zdálky. Jiné jsou jemné a hladké, prostě úplně jiný level.
Polepšíte si, když koupíte přízi, ve které je k akrylu přimíchaná nějaká ta ovčí vlna nebo merino (Merino Vlnap, Alpine), případně vlnu čistou (Drops - Merino Extra Fine, Big Merino, Baby Merino a další). Pro malé děti se ovčí vlně radši vyhněte, naopak merino berte bez obav, to je kousat nebude. I pro citlivější dospělé je lepší příze z přírodní vlny nejdřív vyzkoušet.

Foto: vlnap.cz, toptex.cz, yarnart.info, garnstudio.com, himalaya.com.tr

Schválně zvlášť jsem si nechala příze z mikroakrylu (Elian Nicky, Saten, Comfort Stretch). Ty totiž vypadají jinak než klasické akryly. Jsou tenké, hladké, měkké, s jemným leskem a v poslední době se rozmáhají čím dál víc. Aspoň mě to tak připadá, doma jich mám velké zásoby. Hodí se na dětské čepičky, oblečení, deky... Z hlediska ročního období na jaro a léto. Dají se z nich dělat i hračky. Já osobně bych je radši nepoužila pro miminka, která budou hračky ocucávat. Ne že by dětem nějak uškodily, ale časem chloupkovatí a budou tak dřív zralé na popelnici než hračky z čisté bavlny. Ale to už jsem puntičkářka.

Foto: vsv.cz, nako.com.tr
Nakonec jsem si nechala další mé oblíbené příze - směs bavlny a akrylu (od nejsilnější - Kateřina, Kačenka/Kája, Jeans, Cotton Soft). Jsou velmi příjemné, měkké, nežmolkovatí a dobře se s nimi pracuje. Hodí se na čepičky, svetříky, hračky, deky, dekorace... Silnější, jako je Kateřina, spíš na chladnější jaro, ty tenčí ve vzdušných vzorcích i na léto.

Foto: yarnart.info, fler.cz

A už úplně nakonec - speciální příze:-) Takhle jsem si pojmenovala příze, které vypadají jakkoliv netradičně - chlupaté polyesterové (Dolphin Baby, Happy), s metalickými vlákny, volánové, bambulkové, špagety apod. Pro háčkování bych vypíchla chlupatice. Používají se hlavně na výrobky pro děti - teplé zimní čepičky, deky a kabátky. Volánkové příze potom na holčičí sukýnky nebo dámské šály. A nesmím zapomenout na špagety - bezvadné na košíky, kabelky, koberečky a pufy. Ostatní typy přízí spíš na drobné detaily a ozvláštnění výrobků.

Foto: himalaya.com.tr, poppetjeskalender.nl, badaboum.fr

Ještě vám doporučím takovou "databázi" přízí, kterou vedeme s kolegyněmi z fóra Modrý koník - Recenzujeme příze . Najdete tam základní informace o jednotlivých přízích a zkušenosti ostatních. Album by mělo být přístupné i bez registrace, ale je možné, že na další odkazy uvedené v komentářích se už bez registrace neproklikáte. Když připíšete i vaši recenzi, budeme rády.

Tak, snad jsem napsala všechno, co jsem chtěla. Jestli ne, budu průběžně doplňovat a upravovat. Uvítám i vaše tipy, jak článek vylepšit. Doufám, že hlavně začátečnicím se bude hodit a že příště už nebudou v galanterii odkázané na milost a nemilost prodavačky:-)

pátek 20. června 2014

Pecičkové pouzdro

Počasí dneska nic moc, tak vám zkusím rozjasnit den jednou krásnou přízí. Minulý týden jsem si u nás v galanterii koupila Bellu batik od Alize, neodolala jsem té parádní kombinaci barev, která mi připomíná zmrzlinu:-) Mimochodem tohle je nejspíš taky nějaká moje nemoc. Vždycky si vyberu melír, který se mi moc líbí, a pak vůbec nevím, co s ním. Všechno, co z něj uháčkuju nebo upletu, vypadá hůř než samotné klubíčko;-)
Naštěstí to tentokrát vyšlo a na první dobrou jsem se trefila do vzoru, který mě nadchnul a Belle moc sluší - bobble stitch.

 

Je trojrozměrný, pevný, ideální na pouzdra a obaly všeho druhu. Na fotkách jsem viděla i deky, čepice, šály, ale ty si umím představit jen dělané větším háčkem, jinak moc pružné a splývavé nebudou.


Vzor je velmi jednoduchý. Vzniká střídáním lícových řad krátkých sloupků a rubových řad s peckami, které se po uháčkování samy "vyboulí" na lícovou stranu. Pecka je tvořená čtyřmi dlouhými sloupky do jednoho očka a sháčkovanými. Můžete je dělat v řadách nad sebou nebo takhle o jedno očko posunuté, jako to mám já na schématu. Budou pak pěkně zapadat do sebe a krátké sloupky mezi nebudou ani vidět.

Já si vyrobila kosmetickou taštičku nebo spíš kapsičku. Překonala jsem se a všila jsem si do ní i zip, což obvykle moc ráda nedělám.



A teď asi půjdu vykoupit zbylé odstíny a budu pokračovat:-)

pondělí 16. června 2014

Kruhová vestička

Odškrtávám si další nedodělek a jsem tu s chlupatkovou vestičkou a rovnou i s návodem:-)


Na vestičku pro holčičku od cca tří let výše budeme potřebovat:
  • 3 klubka příze Happy od YarnArt (skutečná spotřeba cca 2,5 klubka)
  • háček č. 6
  • 4 značky
  • 2x 35 cm stuhy
  • nůžky, krejčovský metr, jehlu na přízi a jehlu s nití na přišití stuhy
Vestička velikostně vydrží velmi dlouho. Záda jsou dlouhá a šířka přes hrudník se upraví zavázáním na stuhu.

Vestička je vlastně kruh s dvěma otvory pro ruce. Háčkujeme v kruhových řadách - každá začíná 2 ŘO, která se nepočítají do celkového počtu sloupků v řadě, končí spojením řady pevným okem.

rozložená vestička

začátek - 5 ŘO spojíme pevným okem do kroužku
1. řada - 2 ŘO a 11 DS, spojíme PO
2 - do každého očka 2 DS --- 22 DS
3 - DS, do každého 2. očka 2 DS --- 33 DS
4 - DS, do každého 3. očka 2 DS --- 44 DS
5 - DS, do každého 4. očka 2 DS --- 55 DS

Stejným systémem pokračujeme dál až do potřebného průměru, kdy začneme háčkovat průramky. Správnou velikost nejsnáz zjistíte porovnáním s jednoduše střiženou mikinou. Kruh umístěte na mikinu tak, aby spodní okraj obou průramků ležel v průměru kruhu. Místa si označte a krejčovským metrem odměřte cca 15 cm směrem k výstřihu a označte si horní okraj průramků. Pak ještě spočítejte očka, jestli jich máte v obou průramcích stejně, a když bude potřeba, posuňte si značky.

vyměření průramků



označené průramky, pokračujeme v háčkování

 Průramky vytvoříme tak, že v následující řadě budeme místo DS háčkovat ŘO a sloupky mezi značkami vynecháme. Při počítání ŘO berte v úvahu i pravidelné přidávání v každém x-tém očku a za každý vynechaný DS, kde by se přidávalo, háčkujte 2 ŘO.


V další řadě do každého ŘO uháčkujeme DS. Zachováváme systém přidávání, proto do některých oček budou vycházet 2 DS.
Dokončíme potřebným počtem řad DS, systém přidávání zůstává stále stejný. U hotové vestičky je orientačně počet řad "za průramky" o něco nižší než "před průramky". Práci ukončíme a zašijeme konec příze.

Označíme si místa, kam budeme přišívat stuhu. Její konec jsem si nadvakrát založila dovnitř, přichytila zavíracím špendlíkem a přišila k vestičce z rubové strany.


Teď už jen ohrneme límec a hotovo:-)


středa 11. června 2014

Jednoduchý háčkovaný košík ze špaget



základní návod - jakákoliv velikost, jednobarevný, samé krátké sloupky

Na košík střední velikosti (menší než na fotce) budeme potřebovat:
  • 1 klubko textilní příze, tzv. špagety (já háčkovala z Hoooked Zpagetti, použít můžete i jiné druhy - České hobby špagáty, Trap-Art...)
  • háček č. 10
  • speciální jehlu s velkým ouškem, nůžky
  
Celý košík háčkujeme v kruhových řadách. Každá řada začíná 1 ŘO, které nepočítáme do celkového počtu dlouhých sloupků v řadě. Končí pevným okem.

Dno
1. řada - do stahovací smyčky uháčkujeme 1 ŘO a 6 KS, spojíme PO do prvního KS --- 6 KS
2 - 1 ŘO, do každého očka 2 KS, spojíme PO --- 12 KS

1 - první KS v každé řadě háčkujeme do stejného očka jako PO a 1 ŘO; 2 - PO na konci řady háčkujeme do prvního KS


 
3 - KS, do každého 2. očka 2 KS --- 18 KS
4 - KS, do každého 3. očka 2 KS --- 24 KS
5 - KS, do každého 4. očka 2 KS --- 30 KS
6 - KS, do každého 5. očka 2 KS --- 36 KS

Analogicky pokračujeme, dokud nemáme průměr dna tolik, kolik chceme.

hotové dno


Odteď přestaneme přidávat, budeme háčkovat vždy jen jeden KS do jednoho očka. Přejdeme k háčkování stěny koše. Hranu můžete vytvořit buď háčkování KS za zadní nitku nebo lépe pomocí zadních reliéfních krátkých sloupků. Takhle háčkovaná hrana je výraznější a košík pak líp drží tvar.

1. řada - 1 ŘO, do stejného očka a každého dalšího 1 zadní reliéfní krátký sloupek. Na konci řady spojíme pevným okem do kruhu.

hrana koše - zadní reliéfní krátký sloupek
2. a všechny následující řady - 1 ŘO, KS do každého očka, PO.

Dvě řady před dosažením plánované výšky koše uháčkujeme ucha. Nejdřív si rozvrhneme, kde budeme mít ucha umístěná. Já se vždycky podívám na košík shora, označím si kontrastní přízí dvě očka, kde chci mít začátek a konec jednoho ucha, spočítám si sloupky mezi značkami. Zhruba na protilehlé straně udělám totéž, se stejným počtem sloupků - druhé ucho. Nakonec spočítám sloupky mezi uchy po levé i pravé straně obvodu. Když nemám počet vlevo i vpravo stejný, posunu jedno ucho tak, aby mi to vycházelo symetricky.

1. řada s uchem - 1 ŘO, KS do každého očka až k první značce. Nyní háčkujeme tolik ŘO, kolik vynecháváme sloupků - na fotce vynechávám 10 KS a háčkuju 10 ŘO, od 11. KS opět pokračuju KS až k první značce druhého ucha, kde opět háčkuju 10 ŘO, kterými přeskočím 10 KS. Od 11. KS pokračuju krátkými sloupky až do konce řady, spojím PO.

1. řada s uchem - 10 ŘO, kterými přeskočím 10 KS a pokračuju KS od červené šipky

2. řada s uchem - 1 ŘO, KS do každého očka až k prvnímu uchu. Nyní háčkujeme krátké sloupky kolem řetízkových ok. Na fotce jsem uháčkovala kolem řetízku 12 KS. Většinou háčkuju o několik sloupků víc, než kolik jsem vynechávala, ucho se tak líp vytvaruje. Pokračujeme po jednom KS do každého očka až k druhému uchu, kde postup zopakujeme. Dokončíme řadu KS, spojíme PO a celý košík ukončíme.

2. řada s uchem - krátké sloupky kolem řetízku






Zapošijeme začátek a konec příze, výborně to jde pomocí speciální jehly na textilní přízi. A máme hotovo:-)


Tento základní návod se dá jednoduše dál upravovat. Můžete měnit barvy, lehce experimentovat se vzory, s uchy - pro delší uši se uháčkuje víc řetízkových ok než se vynechává sloupků - např. vynecháme 8 sloupků a uháčkujeme 15 ŘO... Můžete háčkovat košíky nízké, vysoké, jak je libo:-)

Návod na oválné dno najdete tady.

pondělí 9. června 2014

Malá sonda do hlubin přízí 2

V druhém díle budeme pokračovat přírodními přízemi, tentokrát těmi, které se získavají zpracováním rostlin.

První díl článku najdete tady .

Bavlna
Bavlna je nejdůležitější přírodní vlákno. Lidé ji využívají už tisíce let. V současnoti se nejvíc pěstuje v Číně, Indii a USA.
Bavlna dobře vstřebává vlhkost, relativně rychle schne. I mokrá je odolná, proto narozdíl od vlny není problém ji prát. Dá se i vyvářet a žehlit na vysokou teplotu. Příjemně se nosí a není drahá. Nevýhodou je, že bavlněné vlákno není pružné, proto se bavlněné látky mačkají a vytahují na namáhaných místech.
Na příze se bavlna používá samotná i ve směsích - s viskózou, lnem, vlnou nebo akrylem.

Speciální pojmy:
  • mercerovaná bavlna - bavlna, která prošla speciální úpravou - natahováním v roztoku NaOH. Je pevnější, tvarově stálejší a hedvábně se leskne.
  • opalovaná bavlna - při výrobě se na závěr opalují vlákna vyčnívající z příze, ta je potom hladší
  • egyptská bavlna - nejkvalitnější, dlouhovláknová bavlna

Len
Len je poměrně nenáročná plodina a jeho vlákna se také využívají už tisíce let. Proti bavlně je tvrdší a pevnější, za mokra ještě více než za sucha. Lněné příze jsou tvrdé a nerovnoměrně hrubé, hodně se mačkají, také ale dobře absorbují, jsou prodyšné a chladivé, proto se používají hlavně na letní úplety. 


Bambus
Bambusová textilní vlákna jsou známá teprve od konce 20. století a rychle si získavají oblibu pro svoje vynikající vlastnosti. Příze se vyrábí buď tradičním odloučením přírodních vláken nebo častěji "umělým" postupem jako bambusová viskóza. Používají se hlavně na zhotovení letních modelů, protože jsou pevné, velmi savé, chladivé, měkké a hedvábně se lesknou. Ve směsových přízích se bambus míchá s vlnou, bavlnou nebo polyamidem.

Viskóza (rayon)
Nevím jak vy, ale já žila v tom, že viskóza je umělina podobně jako akryl a ono to tak není. I viskóza je přírodního původu, chemicky jde o celulózu, jen způsob výroby vlákna je "umělý". Rozemele se dřevo, nejčastěji smrkové, a jeho chemickou úpravou se připraví tekutá hmota čisté celulózy, která se následně protlačí přes velmi jemné trysky. Po ztuhnutí pramínků hmoty vzniká vlákno. Viskóza se začala vyrábět již v 19. století jako náhrada za hedvábí, proto se jí také někdy říká umělé hedvábí.
Viskózové příze jsou hladké, leské, splývavé, měkké a savé, příjemně se nosí a netvoří se v nich statická elektřina. Nevýhodou je nižší odolnost a mačkavost. Mokré jsou slabší než suché, proto oděvy z viskózy (podobně jako z vlny) neždímeme, jen vymačkáme a nesušíme pověšené.

Speciální pojmy:
  • bambusová viskóza - bambusová příze vyrobená způsobem popsaným výše
  • modal, lyocell, tencel - další druhy viskózy s vylepšenými vlastnostmi, výchozí surovinou je např. dubové, bukové nebo březové dřevo


 SYNTETICKÁ VLÁKNA

Umělá vlákna se začala vyrábět v první polovině 20. století jako levnější náhražka vláken přírodního původu. Mají proti nim řadu výhod - jsou pevnější, odolnější, nemačkají se a rychle schnou. Naproti tomu jsou špatně prodyšné, elektrizují a v přírodě jsou téměř nerozložitelné.
Vyrábějí se jako viskóza, tj. zvlákňováním výchozího materiálu, který se v tomto případě získává převážně úpravou ropy. K výrobě pletacích přízí se používají především následující:

Akryl (polyakryl)
Akryl byl vynalezen jako levnější náhrada vlny. Je lehký, dobře se udržuje, rychle schne a nemačká se. Proti vlně méně hřeje, snadno zasmrádne, tvoří se v něm elektrostatický náboj a lehce žmolkuje. Podobně jako vlna je mokrý méně odolný než suchý, proto svetry opět neždímat a nesušit pověšené, aby se nevytahaly.
V některých přízích akryl na pohmat ani nepoznáte, z jiných kouká už z dálky.
  •  antipilling úprava - snižuje tvorbu žmolků

Polyamid (PAD)
Polyamid, jako první umělé textilní vlákno, byl vyroben již v roce 1938. Do skupiny polyamidových vláken řadíme nylon, silon a další. Nepoužívá se jako levná náhražka ale spíš pro zlepšení vlastností příze. V pletacích přízích především jako příměs do vlněných ponožkových přízí. Ty jsou pak pevnější, odolnější a snadněji se udržují.

Lycra, elastan
Tato vlákna pochází z polyuretanu a jsou elastická. Dají se natáhnout až na trojnásobek a po uvolnění se opět vrátí na původní délku. Do přízí se přidávají jen ve velmi malém množství, obvykle 2-5%, ke zvýšení pružnosti.



Použité zdroje:
www.pleteni.eu
www.nadobrejvlne.sk
www.modnipeklo.cz
cs.wikipedia.org

pondělí 2. června 2014

Vlnkový top



Hurá, odškrtla jsem si první kousek z rozdělaných věcí, které jsem vám nedávno ukazovala.



Na návod jsem před časem náhodou narazila na Raverly. Zamilovala jsem se do něj na první pohled. Protože je placený, koumala jsem nejdřív, jestli bych to zvládla bez něj. Schéma na základní vzorek jsem měla, ale sedlo vyžadovalo úpravy. Nakonec jsem investovala do návodu a dobře jsem udělala. Takhle elegantní řešení bych nevymyslela. Nehledě na čas a ty nervy;-)
Použila jsem přízi Cotton Viscose od Drops, odstín 27. Protože je o něco silnější než příze v návodu, háčkovala jsem podle velikosti na dítě 8-10 let, abych ve výsledku získala takovou obtaženější dámskou S. Spotřebovala jsem 9 klubíček.
Čekala jsem lehký, vzdušný top, ale pravda je, že vzor je poměrně hutný a pracný a celé dílo váží 450 g. Nic to ale nemění na tom, že vypadá skvěle a nadělám v něm parádu;-)


Krásné jsou i ostatní návody, které Elena Fedotova vymýšlí, podívejte se:-)