pondělí 15. prosince 2014

Škola háčkování 2

Minule jsme se učili první oko, řetízek (ŘO), krátký (KS) a dlouhý sloupek (DS). Dnes tyto tři základní prvky využijeme a s jejich pomocí uháčkujeme dva jednoduché vzory. Připomínám, že moje fotky jsou z pohledu leváka, pro praváky zrcadlově obrácené.

1) "Véčka"
Véčka jsou velmi jednoduchý vzor z řetízkových ok a dlouhých sloupků, výsledek je vzdušný, poddajný a lehký. Můžeme ho použít třeba na deku, přehoz přes ramena nebo na nákrčník.


Na ukázku jsem vzala háček č. 7 a akrylovou přízi Montana od Toptexu. Ta se hodí právě na teplé, zimní věci.
Začátek - řetízek s počtem ok násobek tří + 1 ŘO
Nahodíme si první oko a uháčkujeme řetízek, aby jeho počet ok byl násobek tří + 1 řetízkové oko navíc. Svůj kousek jsem začínala na 24+1 ŘO, ve výsledku pak háčkovaný díl měří cca 23 cm na šířku a hodí se třeba zrovna na ten nákrčník. Pokud chcete deku, hodně přidejte. První oko se v návodech nikdy nepočítá do celkového počtu ok řetízku, takže když háčkujeme 25 ŘO, nahodíme první oko a uháčkujeme 25 ŘO.


První řada - Práci otočíme. 3 ŘO jako náhrada za první DS, potom 1 DS do 4. očka od háčku, dvě očka řetízku vynechat a do následujícího DS, ŘO a DS (tato skupinka tvoří "véčko"). Opět dvě očka vynechat, do dalšího DS, ŘO a DS. Tímto způsobem pokračujeme až do konce řady, kde uháčkujeme "véčko" do posledního očka řetízku.

1. řada - do čtvrtého očka od háčku (zelená šipka) uháčkujeme první DS

Pokračování 1. řady - vynechat dvě očka a do dalšího (zelená šipka) véčko DS, ŘO, DS

Hotová první řada

2. řada - Práci otočíme. 3 ŘO jako náhrada za první DS, potom 1 DS do véčka předchozí řady, do mezery mezi oběma dlouhými sloupky. Pokračujeme DS, ŘO, DS do dalšího véčka, atd. až do konce řady. Poslední véčko háčkujeme do mezery mezi DS a řetízkem na začátku minulé řady.

Začátek 2. řady - 3 ŘO a DS do první mezery (zelená šipka)
Zelená šipka označuje místo pro druhé véčko

Místo pro poslední véčko v druhé řadě

3. řada a všechny následující se háčkují stejně jako 2. řada.

Až budeme mít uháčkovaný díl tak velký, jak chceme, práci ukončíme - necháme si 15-20 cm dlouhý konec a přízi ustřihneme. Protáhneme ji posledním očkem a pevně utáhneme. Na konec pak ještě navlékneme jehlu a zapošijeme.

Dokončený obdélník se může i obháčkovat krátkými sloupky. Okraj pak bude "zarovnaný" a pevnější. V tom případě práci ještě neukončujeme, uháčkujeme 1 ŘO jako začátek řady krátkých sloupků a začneme háčkovat po obvodu dílu. Na bočních stranách (1+3), kde nejsou žádná očka, sázíme sloupky přiměřeně hustě tak, aby se okraj nestahoval ani nevlnil. U tohoto vzoru mi to vycházelo na 2 KS na bok každé řady. Do rohového okénka jsem háčkovala čtyři. Na straně s počátečním řetízkem (2) jsem háčkovala do mezery mezi véčky 2 KS a 1 KS do řetízkového oka, odkud každé véčko vychází. Na straně poslední řady (4) potom 1 KS do každého očka, tj. do DS předchozí řady, do mezery mezi DS (pod ŘO), do DS atd. Obháčkovanou řadu spojíme do kruhu pevným okem, které se háčkuje do očka prvního krátkého sloupku. Pevné oko jsme se ještě neučili, najdete ho také na Youtube mezi videi od Bububacek, není na něm nic těžkého. Práci ukončíme, jak je popsáno výše.

Obháčkujeme dokola krátkými sloupky (praváci v opačném směru)

Šipky označují místa kam háčkujeme krátké sloupky

A jdeme na vzor číslo dvě, super tip na pánskou šálu nebo prostírání.

2) granite stitch (určitě se nějak jmenuje i česky, ale fakt nevím jak)
Na tohle vám stačí umět jen řetízková oka a krátké sloupky. Pak už jen pěkně poskládat barvy. Postup je hezky vysvětlený na Mooglyblog, pro neagličtináře jsem doplnila český překlad.

Zdroj: Flickr - devvyleys


Začátek - řetízek se sudým počtem oček
Takže jako minule - nahodíme první oko a uháčkujeme sudý počet řetízkových ok. V případě téhle šály tak dlouhý řetízek, jak dlouhou chceme šálu, řady jsou totiž podélné. Ještě lepší bude, když počáteční řetízek uděláte o něco delší, on se při háčkování dalších řad trochu smrskne. Pokud váháte mezi dvěma sílami háčku, vezměte ten větší. Výsledná práce bude poddajnější, což je u šály více než žádoucí;-)

1. řada - do čtvrtého očka od háčku uháčkujeme 1 KS, potom 1 ŘO, jedno očko vynecháme a uháčkujeme KS do následujícího. A opět 1 ŘO, 1 oko vynechat a 1 KS do následujícího. Toto stále opakujeme až do konce řady. Končíme jedním KS do posledního očka.
2. řada - 2 ŘO na otočení, první očko vynechat a uháčkovat KS do prostoru pod řetízkovým okem z minulé řady, mezi oba KS. Dále opět opakujeme 1 ŘO a KS do prostoru pod řetízkovým okem z minulé řady. Končíme opět krátkým sloupkem.
3. a všechny další řady jsou stejné jako ta druhá.

Zdroj: Mooglyblog.com, schéma vzoru - oválek je ŘO, křížek je KS
A tady ještě názorně na videu:


V následujícím videu je hezky vidět, jak měnit barvy. Každá řada je háčkovaná jinou barvou, konce příze nechávají dlouhé, nakonec budou dodělávat k šále třásně. To je dobrý tip, jak konce schovat, aniž byste je museli zapracovat do šály. Rozdíl proti předchozímu videu je v tom, že první řadu začínají háčkovat do druhého očka od háčku. Háčkovat se začíná cca ve 4:50 min.



A koho by ještě zajímalo, jak se střídají barvy u šály na úvodní fotce, tak od oka to tipuju na 2 řady béžové, 4 hnědé, 2 béžové, 1 hnědé, 2 modré, 2 hnědé, 1 bílé, 2 hnědé, 2 modré, 1 hnědé, 2 béžové, 4 hnědé a 2 béžové.

Příště zase pokročíme o kus dál:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat